Glavno letališče na otoku Vágar je majčkeno. Na poti do glavnega mesta Tórshavn na sosednjem otoku Streymoy se vozim skozi neosvetljen podmorski predor, ki povezuje otoka. Žarometi mojega Land Roverja Discovery Sport izpostavljajo podrobnosti kamnitih sten, a še preden začnem preveč razmišljati o oceanu nad glavo, zapustim predor ter križarim po valovitih enopasovnih cestah. Vožnja je mirna in 45 minut pozneje se ustavim pred hotelom Føroyar z lepim razgledom na mesto Tórshavn, ocean in sosednje otoke, pod okriljem katerega deluje restavracija KOKS.
Če želite priti do Kirkjubøurja, se morate iz Tórshavna odpraviti proti jugu. Na poti vas čakajo strme ceste z ostrimi ovinki. Discovery Sport je kot na tračnicah, stik s cesto ohranja tudi v najostrejših ovinkih. Na teh cestah je vredno biti še posebej pozoren, saj lokalne ovce dirjajo po hribih in vam pogosto radostno prekrižajo pot. Če povozite ovco, jo morate po lokalni zakonodaji nemudoma odrešiti muk. Nato morate poklicati policijo, da izveste višino nadomestila, ki ga zahteva rejec. Upočasnim in pozorno spremljam ovce, ki se pasejo na robu ceste.
Jóannes Patursson je predstavnik 17. generacije družine, ki kmetuje na tej zemlji. Pripeljem se do lesene kmečke hiše na južni obali otoka Streymoy.
Jóannes je oblečen v tradicionalna ferska oblačila. Nosi telirani volneni jopič z bogato okrašenimi kovinskimi zaponkami in je obut v čevlje na zaponko. Za dobrodošlico dobim zvrhan ovnov rog akvavita. To je velika čast. Ta kraj sta med drugim obiskala danska kraljica in monaški princ. Obiskovalci prihajajo obedovat v Jóannesovo jedilnico s stenami iz mahagonija, ki je nastala leta 1000 in je del ene najstarejših lesenih konstrukcij na svetu.
Naslednji dan je Jóannes oblečen za delo na kmetiji, nosi težek volneni pulover in trpežne čevlje. Pokaže na strme hribe okoli domačije, kjer se pase nekaj od njegovih 380 ovc. V nasprotju z rejenimi ovcami iz drugih dežel so ferske ovce divje. Jóannes jih zbere največ petkrat letno, da preveri njihovo zdravje, jih označi z mikročipi, ostriže in na koncu tudi zakolje. »Ljudje, ki mi pomagajo, niso zaposleni, temveč prostovoljci. Plačam jih ob zakolu, z ovnom, ovco in jagnjetom ter s pravico do lova na zajce na kmetiji.«
Ovce se ne pasejo samo po teh hribih. Jóannes vsak september nekaj ovc z ladjo odpelje na bližnji otok. Ovce, ki so se skotile od njegovega zadnjega obiska, odpelje domov. Jóannesa premaga smeh, ko se spomni, da je bilo nekoč vreme preslabo za vožnjo z ladjo, zato je njegov oče prepričal nedavno ustanovljeno službo za prevoze s helikopterjem, da prepelje ovce na otok. »Nekaj ovc je zašlo v območje za potnike, druge so bile v košari, ki je bingljala s helikopterja. Vedno najdemo način, da se malo pozabavamo.«
Trava na tistem otoku mora biti zelo sladka. Restavracija KOKS je nedavno kupila nekaj izbranih ovc z otoka za novo jed. Njihovo meso bi lahko postalo nova ključna sestavina. Ovce se vsako zimo spustijo do morske obale, da bi se hranile z morskimi algami. Jóannes meni, da alge predstavljajo približno 10 % njihove prehrane in prispevajo k izjemno prijetnemu okusu njihovega mesa.
Preden odidem, me Jóannes odpelje v svojo kočo za sušenje, kjer visijo številni ovčji trupi, ki so na pol poti do ræsta. Trupi samcev imajo precej ostrejši vonj od trupov samic. Vse prekriva fina plast belih bakterij, ki kaže napredek fermentacije. Vsak trup je rezerviran in stranke že nestrpno pričakujejo vsakoletno poslastico.
SPOZNAJTE, ZAKAJ JE DISCOVERY SPORT TAKO IZJEMEN
ODKRIJTE DVE NOVI